Reducerile de Crăciun sunt aici! Folosiți codul CRACIUN10 și beneficiați de o reducere de 10% la toate produsele din această categorie.

Îngrijirea mușchiului stabilizat

Mușchiul stabilizat și plantele stabilizate sunt practic FĂRĂ ÎNTREȚINERE, ceea ce le oferă un avantaj major față de plantele vii. Nu necesită lumină solară sau apă. Odată ce ați creat și ați agățat peretele sau tabloul din mușchi, ele nu necesită aproape nicio îngrijire. Dacă sunt manipulate corect, tabloul din mușchi își va păstra aspectul pentru cel puțin 10 ani.

Singura intervenție necesară pentru întreținerea tabloului din mușchi este îndepărtarea prafului. Mușchiul stabilizat are capacitatea de a respinge praful, astfel că această sarcină este necesară doar ocazional, aproximativ o dată la câteva luni. Puteți îndepărta praful cu o cârpă, o perie sau un uscător de păr setat pe temperatură rece.

. În general, cu cât manipulați mai puțin mușchiul, cu atât va rămâne frumos și intact mai mult timp.

 

MEDIUL POTRIVIT PENTRU MUȘCHIUL STABILIZAT

Pentru ca mușchiul sau plantele stabilizate să rămână frumoase ani la rând, este important să le asigurați condiții corespunzătoare.

INTERIOR

Mușchiul stabilizat este destinat exclusiv pentru interior. Dacă doriți să creați o decorațiune pentru exterior (pe terasă, în fața ușii de intrare, etc.), nu vă puteți aștepta la o durată de viață asemănătoare cu cea oferită pentru mușchiul stabilizat de interior. Indiferent dacă terasa este protejată de lumină sau ploaie, temperatura exterioară extremă din anumite perioade ale anului poate afecta mușchiul. Decorațiunile din mușchi stabilizat pentru exterior durează doar câteva săptămâni, în timp ce în interior pot rezista ani de zile.

TEMPERATURA

Mușchiul stabilizat nu suportă temperaturi extreme, motiv pentru care este potrivit pentru interior. Intervalul ideal de temperatură este de 10 - 26°C. Nu trebuie expus îndelung la înghețuri sau temperaturi foarte scăzute, nici la temperaturi foarte ridicate. Temperaturile ridicate pot duce la uscarea mușchiului și pierderea aspectului său „viu”.

UMIDITATE

Un factor important este umiditatea aerului din încăperea unde este amplasat tabloul sau peretele din mușchi.

Pentru mușchii de pădure obișnuiți (mușchi plat și bombat) se recomandă o umiditate a aerului între 40% – 65%. Dacă umiditatea este mai mică, mușchiul poate începe să se usuce sau să se strângă (între bucățile de mușchi pot apărea spații vizibile). O umiditate a aerului mai mare de 65% poate duce la apariția mucegaiului.

Lichenii, cunoscuți și sub numele de mușchi islandez sau mușchi de ren, preferă un mediu umed. Dacă plănuiți să creați un perete de mușchi într-un spațiu subteran sau în spații de wellness, acesta este tipul potrivit. De asemenea, este potrivit pentru uz casnic, dar necesită o umiditate mai mare. Intervalul ideal de umiditate este între 50% - 90%. În medii cu umiditate mai scăzută, lichenii pot începe să devină rigizi și să își piardă moliciunea. Totuși, când umiditatea crește, aceștia își recapătă moliciunea. Lichenii finlandezi sunt mai puțin predispuși la rigiditate și uscare, deci, dacă aveți o locuință cu aer foarte uscat, lichenul finlandez este o alegere potrivită. În medii extrem de uscate (sub 35%), toți lichenii pot începe să se degradeze și să se usuce.

AER CONDIȚIONAT ȘI ÎNCĂLZIRE

Mușchiul stabilizat trebuie amplasat la distanță de sursele de căldură, unități de aer condiționat sau șeminee. Mușchiul stabilizat preferă un mediu cu temperatură și umiditate constantă. Fluxurile bruște de aer fierbinte, rece sau uscat, precum și schimbările rapide de temperatură, pot deteriora mușchiul.

LUMINA SOLARĂ

Mușchiul stabilizat nu necesită lumină solară; de fapt, aceasta poate fi dăunătoare. Acesta este unul dintre motivele pentru care produsele stabilizate nu ar trebui amplasate în exterior. În interior, este important să nu fie expus direct la lumină, cum ar fi lumina provenită de la o fereastră din acoperiș sau un perete de sticlă. Lumina solară poate duce la decolorarea mușchiului. Puteți amplasa tablourile sau decorațiunile din mușchi chiar și în colțuri întunecate ale casei sau în camere fără ferestre, ceea ce reprezintă un avantaj major față de plantele vii.

APĂ

Mușchii stabilizați nu necesită udare, umidificare sau pulverizare. Aceste acțiuni pot dăuna mai mult decât să ajuta. Asigurați-le o umiditate adecvată a aerului în încăpere, ceea ce va furniza suficientă umiditate pentru ele. Pulverizarea apei este doar o soluție de urgență pentru un tablou din mușchi care se usucă. Dacă mușchiul (în special lichenii) începe să se usuce, primul pas este să-l mutați într-o cameră mai umedă pentru câteva zile. Dacă aveți un perete de mușchi mare, care nu poate fi mutat, vă recomandăm să achiziționați un umidificator de aer de calitate.

Mușchii stabilizați nu ar trebui plasați în locuri cu contact direct cu apa (lângă robinete, chiuvete, fântâni etc.). De asemenea, nu este indicat să combinați compoziții de flori vii cu mușchi sau plante stabilizate, deoarece plantele vii necesită udare, ceea ce poate dăuna produselor stabilizate.

 

MEDIUL POTRIVIT PENTRU PLANTELE STABILIZATE

Pentru plantele stabilizate se aplică aceleași reguli ca pentru mușchii stabilizați. Plantele stabilizate nu sunt la fel de sensibile la variațiile de umiditate sau temperatură, așa că regulile pentru amplasarea lor în casă nu sunt foarte stricte. Trebuie menționat, însă, că unele plante (în special cele recent stabilizate) pot elibera ușor soluția de stabilizare la temperaturi ridicate. Acesta este un proces de adaptare la mediul nou, prin care planta elimină soluția de stabilizare în exces. Aceasta nu este o regulă generală și se aplică doar anumitor tipuri de plante stabilizate. În astfel de cazuri, este suficient să ștergeți planta cu o cârpă. După un timp, când planta se adaptează, această problemă dispare. 

Florile și plantele stabilizate se plasează doar în vaze uscate.

Reduceri pentru școli

Reduceri pentru școli

Să creezi un tablou de mușchi la ora de artă sau de lucru manual? O idee grozavă!